Mød Lushka på 27, der er mor til Willum på 11 måneder. Lushka tog springet og blev selvstændig under barslen, fordi hun havde behov for at tage kontrollen tilbage og være mere end mor.

selvstændig under barslen

Svær graviditet medførte en længsel

Da Lushka blev gravid med Willum på nu 11 måneder, plantede hun de første frø til sin selvstændige fremtid. Hun led af opkast og kvalme på daglig basis og var derfor meget hjemme under graviditeten. Her spirrede en længsel efter at udfylde hverdagen med andet end morrollen. 

Barslen var heller ikke så idyllisk som forventet, og Lushka følte, at hun mistede en del af sin identitet, fordi hun kun havde sin morrolle. Der voksede et behov for at finde ind til det, hun var god til og samtidig bevise sit værd i andet end rollen som mor. 

Egenbestemmelse frem for klassisk lønmodtagerjob

Lushka har en kandidat i ledelse af kreative virksomheder fra CBS, men vidste allerede inden hun afsluttede studiet, at hun ikke ville have et klassisk lønmodtagerjob.
Jeg har altid haft et ønske om at starte mit eget. Det med selv at kunne bestemme, tage kontrollen og bygge noget op fra bunden er virkelig fedt.
Lushka har en stor passion for styling og den effekt, påklædning kan have. Derfor opstod ønsket om at omdanne sin passion til et arbejde. Hun blev derfor selvstændig under barslen og startede virksomheden Dress Up Shopping, hvor hun tilbyder garderobetjek, personlig shopping og styling workshops til private og virksomheder.
Lushkas formål og overbevisning er, at alle fortjener en komplimenterende garderobe.
Jeg vil gerne være med til at fremme kvinders potentiale og selvsikkerhed. Jeg hjælper kvinder med at få den garderobe, som de fortjener.
Lushka deltog i Business & Barsels event d. 21. maj med temaet “små børn og store visioner” og hun matcher værdierne til fulde. Tak for at gå forrest, være modig og følge passionen.
Læs om flere topseje iværksættermødre her.
Besøg Lushkas hjemmeside Dress Up Shopping her.

Business & Barsel inviterede d. 10. april to podcasteksperter forbi Nørrebrogade. De delte deres erfaringer med lyd, teknik, indhold og målgruppe til eventet “lav din egen podcast”.

lav din egen podcast

Jeg er mor – podcast til mødre

Først fortalte den skønne og groundede Laura Vilsgaard, den ene af de to stærke kvinder bag “Jeg er mor” om deres podcastrejse. Laura og Julie har skabt et lydunivers til mødre om alt det, man ikke taler om. De har siddet i deres stue med tæpper på vægge og gulv og optaget intime samtaler mellem eksperter, mødre og dem selv.

Laura fortalte, hvordan de giver samtalen frit spil og ikke arbejder med manuskripter.

Genlydpodcast.dk med Mie Brandstrup

Podcasteksperten Mie Brandstrup fulgte efter med en struktureret tilgang til, hvordan man opbygger en podcast, hvad den skal indeholde, om hvem der er modtageren.

Mie hjælper til dagligt større virksomheder og organisationer med at lave podcasts og fortalte, hvordan indholdet varierer voldsomt afhængig af afsender og målgruppe. Du skal overveje din målgruppe, fordi dit sprog og formatet skal tilpasses modtageren. Vil du lave en podcast til lægesamfundet om forskningsresultater, er det er specifikt sprog, der er gældende. Skal din podcast i stedet ramme barslende, er det et helt andet sprogbrug og format, du skal overveje.

lav din egen podcastKan man tjene penge på at lave sin egen podcast?

Mie talte om mulighederne for at tjene penge på at podcaste, og hvor mange følgere/lyttere der skal til, før du overhovedet kan overveje det som en potentiel levevej. Det er ret mange. Altså virkelig, virkelig mange.

De bedste muligheder, en podcast giver dig, er positionering, kommunikation til internt brug i organisationen og/eller fungerende talerør for at levere budskaber. Mies tilgang til at lave podcast var følgende: Bare kom i gang! Det er hermed givet videre til jer. Lav din egen podcast.

Se flere kommende events lige her.

Drømmer du om at være iværksætter og mor? Den samtale havde Business & Barsel i Århus d. 9 april med to fantastisk seje iværksættermødre.

iværksætter og mor

Iværksætter og mor med store visioner

D. 9 april var mange århusianske mødre mødt op, da Business & Barsel besøgte Bedre barsel i deres Barselshus i centrum af Århus. Jeg havde inviteret Maria Leerbeck bag Forlaget fortæl og Kristine Vestergaard Bjerre fra Bedre barsel til at dele deres iværksætterhistorier og perspektivet på at være mor samtidig med at følge ens store visioner.

Jeg lover, at jeg aldrig gør det igen

Maria fortalte, hvordan hun har været iværksætter, siden hun var helt ung, så børn for hende var bare en naturlig del af livet og iværksættertilværelsen. Maria havde under sin første graviditet lige startet virksomhed, som hun blev nødt til at lukke og “love at hun aldrig gjorde noget lignende igen” for at være berettiget til barselsdagpenge. Anden gang valgte hun at være lønmodtager, mere eller mindre tilfældigt, og nød godt at de goder, der følger med den tilværelse.

Det er svært at være iværksætter på barsel

Kristine havde også startet flere virksomheder, før hun sammen med Louise stiftede Bedre barsel. Hun blev gravid under opstartsfasen af Bedre barsel og brugte lang tid på at undersøge dagpengereglerne for at konkludere, at det er svært at være iværksætter og på barsel – også økonomisk.

Alt er en fase – også i virksomheden

Jeg spurgte dem, hvad de godt ville havde vidst, inden de gik i gang med livet som iværksættere. Maria delte, at hun var meget inspireret af Line Jensens “Alt er en fase”. Det gælder nemlig både som mor med en baby, der skriger om natten, ikke vil spise og passerer en selvstændighedsalder. Men det gælder også i en virksomhed. Der er gode og dårlige perioder som mor og virksomhedsejer, men de er heldigvis bare en fase.
iværksætter og mor
Vil du også med til iværksætterevents med din baby. Se kommende events her.

I jagten på en større mening med det hele er jeg faldet over den dybe tallerken. Den fandtes allerede. Det er “socialt iværksætteri”. Måske et det mit livsformål? Jeg må ridse i porcelænet og grave lidt dybere i tallerknen for at undersøge dette nærmere.

Er det passion eller pollenallergi?

Der er noget, der sitrer i min krop. Måske er det foråret eller min pollenallergi. Men jeg fornemmer, det er noget større. Jeg har smagt på begrebet “socialt iværksætteri” det sidste stykke tid. Det er et nyt begreb for mig, selvom jeg naturligvis har kendt til indholdet længe. Det er nyt, fordi det omfavner alt det, jeg føler. Det omfavner mine tanker om livet, andre mennesker, tilgangen til mit arbejde, purpose og alle mulige andre buzzwords, jeg ikke behøver at drukne mit ordforråd med. Jeg glæder mig til at dykke ned i denne nye begrebsverden.

Socialt iværksætteri er for mig lig med omsorg for andre mennesker, et ønske om at hjælpe og at hengive sig et større formål end sig selv. Det er på kanten til at blive for filosofisk/filantropisk, meeeen jeg er nu alligevel ret vild med det. Jeg er dog også splittet, for er det en måde at springe over, hvor gærdet er lavt nok til ikke at kæmpe for at finde den rette forretningsmodel? Jeg er usikker.

Hvem har set min forretningsmodel?

Jeg har, siden jeg startede Business & Barsel, søgt en forretningsmodel for at gøre det til min primære bedrift. Jeg har analyseret, testet, lyttet, afprøvet og er blevet budt op til bal. Men ingen af delene har fløjet mig et sted hen, hvor der er økonomisk bæredygtighed balanceret med en god mavefornemmelse. Jeg har ikke opgivet jagten, men lige nu er jeg landet på en ø, hvor der er rart at være. En ø, hvor jeg kan hengive mig til at skabe værdi og mening for iværksættere, kommende af slagsen og for mig selv. Jeg tror, det er et pitstop på vej mod en kyst i det fjerne, men kysten er ikke klar endnu. Det er lidt svært at navigere i uklarheden.

Livsformål? Det buzzer for mine ører

Simon Sinek siger det med sin Golden Circle. Jonathan Löw siger det samme (bl.a fordi han har oversat Simons bog), der findes snart ikke nogle iværksættere, der ikke taler om det berømte WHY. Jeg er da slet ikke i tvivl om, at det er væsentligt, måske endda essentielt at have et pejlepunkt for at navigere, men jeg har også ret svært ved at finde mig til rette med et livsformål. Jeg elsker at være iværksætter, jeg føler mig heldig som mor, og jeg er umiddelbart en ret OK kone, og så jeg er vild med fællesskaber. Men jeg har ikke ét formål, jeg står op for om morgenen. Jeg står ikke ud af sengen for at redde verden. Jeg bliver trukket ud til havegrynsbøtten af min datters miniaturehånd, mens hun råber “maaedll”. Det er da en dejlig måde at vågne på, det er slet ikke det, men jeg har svært ved at finde ind til essensen af, hvad mit højere formål er.

Måske et miniwhy – i hvertfald en passion

Når det er sagt, så brænder jeg for iværksætteri og for at gøre en forskel. Det er ikke mit såkaldte buzzWHY, men det bobler i mit blod. Jeg har blandt andet en drøm om at åbne et iværksætterhus i min by. Der er ringe tilbud til iværksættere uden for København, og jeg vil tænde en ild i alle, der går med bare den mindste drøm om at starte noget. Hvis jeg kan hjælpe folk med at komme nærmere deres livsdrøm (why? Ahhh), så vil jeg gå glad i seng, og måske endda stå op for det om morgenen – hvis jeg når det, inden havregrødsmonstret kommer på besøg.
Jeg vil på falderebet anbefale “Earth is hiring” af Peta Kelly om millennials og deres (vores) medfødte ønske om at redde Jorden. Socialt iværksætteri ftw.

kan man gå på barsel, når man er selvstændig?

Det skriver Rebecca Wilms om på sin hjemmeside iværksætterogmor.dk, hvor hun deler dagligdagen og de udfordringer, der følger med at være iværksætter og mor.

Rebecca skriver i artiklen, at hun har valgt en forsikring, så hun er sikret indkomst under sin barsel. Hun skriver også, at hun har svært ved tanken om ikke at abrjede de første 12 uger efter fødslen, som er reglen ift at få udbetalt forsikring.

Læs meget mere om at Rebeccas tilgang til at være selvstændig mor på barsel på Rebeccas hjemmeside.

Læs flere artikler om kvindelige iværksættere her.

Det var musestille, mens Anastasia delte sin rørende iværksætterhistorie fra at arbejde som tjener på familieejet restaurant i Tyskland til at trodse venner og families velmenende råd og følge hjertet.

Drinks pakket ind i en oplevelse

Første gang jeg mødte Anastaia var til et Ladies First event i Villa Kultur. Anastasia introducerede det kreative kontorfællesskab og leverede bagefter drinks og snacks pakket ind i en oplevelse. Hun var dragende, positiv og jordnær, og jeg fornemmede med det samme, hun var af en særlig støbning.

Du kan altid gå tilbage

Anden gang jeg mødte Anastasia, delte hun ud af sin rejse som iværksætter til et foredrag, og jeg var solgt. Det, der gjorde størst indtryk på mig, var hendes tilgang til iværksætteri med sætningen: “Du kan altid gå tilbage.” Hun havde været tjener i mange år i familieejede restauranter, og da hun senere blev iværksætter, brugte hun sine mange års erfaring som tjener til at løbe de nye projekter i gang økonomisk. Det var øjenåbnende for mig, at hun var stolt af sit tjenerfag og sine kompetancer. At hun havde et bijob, så hun kunne klare sig selv. Det var ikke en skam, det var en stolthed. Jeg er selv tekstforfatter og laver undertekster som rugbrødsarbejde, og det kan føles forkert ikke at arbejde 100 % på min passion, men efter Anastasias foredrag, ser jeg underteksterne som en kilde til at lave det, jeg holder aller mest af.

Sådan bliver du iværksætter

Jeg inviterede Anastasia til at holde oplæg i Business & Barsel, fordi jeg ikke var i tvivl om, hvordan hun kunne inspirere. Og det gjorde hun. Mødre og babyer lyttede med opspærrede øjne, mens Anastasia delte sin livshistorie.

Anastasia fortalte, hvordan hun fra hun var helt ung arbejdede som tjener på en familieejet græsk restaurant i Tyskland. Hun blev bedt om at komme ud fra baren og servere de drinks, hun skænkede, og her oplevede hun, hvordan det føltes på kroppen at være i servicerende kommunikation med mennesker. En del år senere efter tvivl, fester og flere forsøg på at læse Business valgte Anastasia Knowmadskolen i Holland. Hun havde besluttet at være iværksætter, hun vidste bare ikke med hvad, og der var ikke meget støtte at hente fra omgangskredsen.

sådan bliver du iværksætter

 

Partnerskab, nyt land og ny virksomhed

På Knowmadskolen mødte Anastasia Jonas, og de gik sammen om at stifte en madoplevelsesvirksomhed, Bite Me Crew. De flyttede til Danmark, og kort efter besluttede Anastasia at overtage det nærmest nedlagte Villa Kultur. Nær Bopa Plads skjuler en 150 år gammel villa sig bag høje træer. Villaen har høje vægpaneler, et betagende atrium og tilstødende små rum til kontorer. Indenfor summer det af æstetik og kreative vibes. Formålet med Villa Kultur er at danne rammer for et fællesskab, der kan udvikle kultur på helt nye måder. Her skal kunstskabere møde etablerede kulturinstitutioner. Det skal også være rammerne for kulturelle arrangementer, udstillinger og forestillinger.

I dag er Anastasia bag Bite Me, Villa Kultur og sin egen coachbusiness. Hun hjælper folk med at følge deres drømme. Og det virker helt naturligt, efter jeg har mødt Anastasia. Hun er inspirerende, dragende og lyttende. Hun er en sand rollemodel.

Læs om flere rollemodeller og kommende events her.

Anne Mette Stougaard er tandlæge og sagde sit job op efter sin barsel for at gå fuldtid i virksomheden Hejdoktor.dk. Læs om Anne Mettes historie om at få nok af bleskift og vælge friheden i livet som selvstændig på barsel til.


selvstændig på barsel

Opsigelsens eufori

Jeg er mildest talt et nervevrag, da jeg dirrer med pegefingeren få millimeter fra ENTER-tasten klar til at sende min opsigelse til min klinikchef. Tankerne flyver rundt i mit hoved, og opsigelsen er sendt af sted. Jeg gjorde det. En bølge af lettelse og eufori breder sig i min krop. Det må være den rigtige beslutning. 

Nysgerrigheden har bragt mig vidt omkring

Det lå ikke lige i kortene, at jeg skulle blive iværksætter. De fleste troede, jeg skulle overtage min mors tandklinik. Men jeg vidste, at det ville være stik modsat af det, jeg ville blive glad for.

Det har været en forvirrende rejse at nå hertil. Jeg har altid været nysgerrig af sind, og derfor elsker jeg nye oplevelser, ny viden, nye tankegange, nye input. Jeg elsker mit fag som tandlæge, og jeg har afprøvet mange forskellige typer jobs: tandlæge i børne- og voksentandplejen, klinisk underviser på Tandlægeskolen, ph.d. studerende i et år (projektet kunne dog ikke gennemføres), tandlæge på Grønland, frivillig tandlæge på Filippinerne og to fagpolitiske bestyrelsesposter.

For to år siden tog jeg kontakt til Hejdoktor.dk. De lavede online lægekonsultationer, og jeg fik dem overbevist om at de skulle have en tandlæge med.

 

“Jeg havde ikke fortalt dem, at jeg var højgravid, så jeg troppede op til vores første møde med stor mave.”

 

Det tog de heldigvis rigtig pænt, og vi aftalte at jeg kom med i virksomheden og kunne udvikle på tandlægedelen under min barsel. Jeg havde ofte baby med på armen under vores møder, og selvom de var helt cool med det, krævede det enormt meget energi for mig at balancere baby og business på samme tid. 

Business og barsel i balance

Som selvstændig på barsel blev det livsvigtigt for mig at have et projekt, som ikke var babyrelateret. Det var dét, der holdt mig i kontakt med mig selv og min identitet. Dagene på barsel kan nemt forsvinde i amning, bleskift, lure, gåture og mødregruppe, og det kan være svært at kende forskel på dagene og ugerne, især som selvstændig på barsel. Det kan også blive svært at genkende sig selv.

 

“Jeg følte at jeg havde ”fået noget ud af dagen”, hvis jeg kunne nå at skrive en mail, lave research, eller høre en podcast-episode.”

 

Noget der kun var for mig, og som kunne bruges til udvikling af mit projekt.

Fremtiden ser lys ud

Nu er jeg trådt ind i de selvstændiges rækker og planlægger mit arbejde fra dag til dag. Jeg kan arrangere kundemøder, klinikbesøg, foredrag, blogindlæg mm. som det passer mig. Hvis min datter har brug for mig en dag, kan jeg som selvstændig være der for hende uden at bede om fri.

Det er det helt rigtige tidspunkt for mig at blive selvstændig. Jeg kan altid vende tilbage til tandklinikken. Men det er nu, jeg tør tage springet. Det er nu, jeg tør leve af min opsparing det næste års tid. Måske havde jeg ikke været lige så modig med to børn på armen. Eller hvis vi sad i et hus med højere faste udgifter. Eller hvis jeg ikke havde kunne sparre med min kæreste. 

Men jeg er allerede meget gladere, fordi jeg har taget chancen og hoppet ud i det med begge ben. Så må det briste eller bære.

Anne Mette Stougaard bor på Østerbro med sin kæreste Christopher og sammen har de en pige, Carla, på 1,5 år. Hejdoktor.dk tilbyder online konsultationer hos læger, tandlæger og sundhedsplejersker via videosamtaler og beskeder med vedhæftede billeder.

Læs om flere fantastiske iværksætterkvinder.

Den 6. februar holdt Business & Barsel fotoworkshop på Nørrebrogade, hvor vi lærte, hvordan man tager gode produktbilleder med mobilen.

fotoworkshop

Den rette lyssætning

Den professionelle fotograf Per Janus Böhme fra Stange Photography tog os igennem processen ved produktbilleder med mobilen. Per viste os effekten af god lyssætning og vigtigheden af at vælge enten kunstigt lys eller naturligt lys. Jeg holder baby, så mor kan fokusere og blive endnu dygtigere til at tage billeder af smykker i sin business. 

Remedier fra hjemmet

Per havde medbragt en kasse fuld af hjælpemidler, der alle var ting fra hjemmet. Han havde blandt andet hvide og sorte flamingoplader med som reflektorer for at balancere mængden af lys. Til fotografering af smykker havde Per en hjemmebygget opsætning med krokodillenæb, så smykket kunne hænge frit. Per gjorde desuden brug af A3-papir for at undgå kanter og havde sin helt egen fotostol med, hvor lyset kan skinne igennem nedefra. Den kan købes ved at kontakte Stange Photography.
produktbilleder med mobilen produktbilleder med mobilen

Redigering af produktbilleder med mobilen

produktbilleder på mobilen

Vi sluttede af med at redigere samme billede i Photoshop Express på mobilen. Det endte med et overraskende flot resultat af et par Burberry solbriller med kun 10 minutters redigering.


Vil du også være med, næste gang vi udvikler vores evner sammen? Skaf en billet til Business & Barsels kommende events.